Főoldal | Kedvencek közé

Debreceni Universitas Nonprofit Közhasznú Kft.
Cím: 4032 Debrecen Böszörményi út 138.
Telephely: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Főépület fsz. 20.
Tel: 52 512-900/ 23142 mellék
Email: universitas@unideb.hu
Cégjegyzékszám: 09-09-013673
Céget nyilvántartó bíróság: Debreceni Törvényszék Cégbírósága


Közérdekű adatok


Hírek


TÁMOP-4.2.2.A-11/KONV-2012-0041

"Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával"

Csaknem 500 millió forint uniós pályázati forrást nyert a Debreceni Egyetem Műszaki Kara megújuló energiaforrások alkalmazásának kutatására.


Az összeg lehetőséget teremt a legkorszerűbb kutatás-módszertani tapasztalatok bevezetésére az oktatásban és a gyakorlati életben egyaránt, emellett módot ad a nemzetközi kapcsolatok további erősítésére is.

Az energiafogyasztás növekedése és az energiahordozók csökkenése miatt az Európai Unió számos irányelvet fogadott el, amelyek célja az energiahatékonyság növelése, az energiafogyasztás csökkentése, illetve a megújuló energiaforrások széleskörű alkalmazása.

Magyarországon emellett különös gondot okoz az épületek fizikai állapota: nagy részük homlokzata és tetőszerkezete meglehetősen elavult állapotban van, felújításra szorulna. A beavatkozásokat pedig célszerű lenne a hőszigetelés javításával összekötni.

- A DEnzero alapkutatási projekt kutatási területe rendkívül összetett és számos szakterületre terjed ki. Éppen ezért munkacsoportokat alakítottunk ki az épületenergetika, épületgépészet, intelligens épületek, biomassza, vízgazdálkodás, környezetvédelem, éghajlat, költség-optimum, környezetjog, társadalomföldrajz és épületinformatika területén. A munkacsoportok egy-egy vezető hazai, illetve külföldi kutató iránymutatása mellett lényegében önálló projekteket valósítanak meg, amelyek ugyanakkor szervesen összetartoznak - mondta Kalmár Ferenc, a Műszaki Kar dékánhelyettese, a program szakmai vezetője.

A projekt alapvető célja, hogy az egyes részterületek alapos vizsgálata után olyan ajánlásokat fogalmazzon meg Magyarország számára, amelyek hozzájárulnak az energiastratégia optimális alkalmazásához, illetve a Horizont2020 céljainak eléréshez.
A DEnzero projekt 498.939.410 forint európai uniós támogatásból hazai társfinanszírozással valósulhat meg, amelyből a Debreceni Egyetem támogatása 458.905.466 forint, a Széchenyi István Egyetem támogatása 40.033.944 forint.

Pályázat címe: Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával
Pályázat azonosítója: TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041


Az oldalon szereplő információk a Debreceni Universitas Nonprofit Közhasznú Kft. tulajdonát képezik.
Annak felhasználása csak a közzétevő engedélyével lehetséges! - Az oldal készült 2009-ben! - Impresszum